SPORTLIJF

BLOGS

Voor meer info, klik op de button.

BLOGS

Fabels over afvallen

Wanneer mensen naar de sportschool gaan of aankloppen bij een personal trainer is vaak het doel; afvallen. Met name naar de zomer toe willen mensen graag wat kilo’s kwijt waarbij ze dan hulp nodig hebben. De ene wil fitter worden, de ander willen zich comfortabel voelen op het strand en voor sommigen is het alleen maar een gezond gewicht behalen en behouden.

Tegenwoordig staat het internet vol met informatie over hoe je het beste kunt afvallen. Helaas komt hier ook veel misinformatie bij kijken en weten veel mensen niet meer wat ze moeten geloven. Eigenlijk is het afvalproces heel simpel; het draait om de energiebalans! Eet je meer dan je verbruikt voor een langere periode? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt voor een langere periode? Dan val je af. We praten dan over in een energietekort zitten.

Uiteraard moet je niet gek gaan doen en stoppen met eten om maar zo snel mogelijk af te vallen. Je lichaam heeft namelijk energie nodig om te kunnen functioneren. Zo kun je het beste een energietekort creëren door meer te gaan bewegen (training of wandelen), voor gezondere voeding kiezen en minder snoep, koek en chips eten. Weet je niet precies hoeveel kcal je moet eten op een dag om af te vallen? Probeer dan gedurende 2 weken consistent een bepaald aantal kcal aan te houden dagelijks en kijk wat je gewicht doet. Of schakel een personal trainer in om je op weg te helpen.

20-05-2022

Hier een aantal fabels over afvallen

Na 20:00 uur eten maakt je dik

Zoals ik je uitgelegd heb draait afvallen om een energietekort creëren voor een langere periode van tijd. Dit betekent dat je op een dag dus meer verbruikt aan energie dan je binnenkrijgt. Op welk tijdstip jij eet maakt hierin totaal geen verschil! De energiebalans is hierin altijd leidend, dus wil jij nog een lekkere bak kwark met fruit en een stukje chocolade eten om 21:00 uur stipt? Zolang je meer bewogen hebt die dag dan je aan kcal naar binnen gewerkt hebt zit je goed.

Koolhydraten zijn dikmakers

Vaak hoor je over koolhydraatarme diëten die je snel zouden laten afvallen. Dat is jammer want koolhydraten is een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Tijdens een afvalproces is energie heel belangrijk, ga je dat meteen elimineren dan word je snel futloos en wordt het moeilijker om het afvallen vol te houden voor een langere periode. Bovendien lijkt het vaak alsof je snel afvalt bij een koolhydraatarm dieet omdat je veel vocht verliest in plaats van vet. Koolhydraten zijn dus geen dikmakers! Het gaat om de energiebalans, als je in een energietekort zit val je af ook als je koolhydraten consumeert. Probeer tijdens een afvalproces dus gewoon koolhydraten te blijven eten. Maar probeer ze zoveel mogelijk uit verzadigende voedingsproducten te halen zoals groente, rijst, aardappel of volkorenpasta.

Zware botten hebben

Sommige mensen denken dat ze zware botten hebben en daardoor overgewicht hebben. Echter bestaan zware botten niet en gaat het om excessief lichaamsvet waardoor je overgewicht hebt. Het gewicht van botten verschilt per persoon namelijk niet heel veel. Wanneer je een Dexa-scan doet bij Sportlijf kun je een lichaamsanalyse maken. Hier zie je je vetmassa, spiermassa en botmassa per lichaamsdeel en kun je dus nagaan of je dus daadwerkelijk overgewicht hebt of niet.